Noszvaji látnivalók

Magtár-Értéktár néven, néprajzi és ipar-kultúrtörténeti kiállítás nyílt a Magtár Fogadóban. Több, mint 1500 tételből álló magángyűjtemény tekinthető meg a 18-20. század használati eszközeiből.
A De la Motte-kastély a magyar kastélyépítés miniatűr remeke mely ma, mint kastélymúzeum a látogatók rendelkezésére áll. Az épületet nagykiterjedésű angol kert övezi. A parkban sétálva érdemes megcsodálni a déli sarokban lévő télikertet és a hozzá tartozó francia őrség egykori épületét.

A XIX. század elejétől alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket. Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a „Pocem”-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működnek.

A Gazdaház a helyi paraszti építészet jellegzetességeit tükröző épület, mely helytörténeti jellegű kiállításnak ad otthont. Udvarán kerül megrendezésre a település hagyományőrző programjainak nagy részének. Ezen alkalmakkor a tájház két kemencéjében tájjellegű finomságok készülnek és az augusztus végi Szilva-nap alkalmával itt mutatjuk be a szilvalekvárfőzés csínját-bínját is.

Noszvajtól északra, a Kánya patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége az eredeti Síkfőkút. A felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ideérkezőket. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy Noszvaj - Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű települése.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok