Noszvaji látnivalók

Magtár-Értéktár néven, néprajzi és ipar-kultúrtörténeti kiállítás nyílt a Magtár Fogadóban. Több, mint 1500 tételből álló magángyűjtemény tekinthető meg a 18-20. század használati eszközeiből.
A De la Motte-kastély a magyar kastélyépítés miniatűr remeke mely ma, mint kastélymúzeum a látogatók rendelkezésére áll. Az épületet nagykiterjedésű angol kert övezi. A parkban sétálva érdemes megcsodálni a déli sarokban lévő télikertet és a hozzá tartozó francia őrség egykori épületét.

A XIX. század elejétől alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket. Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a „Pocem”-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működnek.

A Gazdaház a helyi paraszti építészet jellegzetességeit tükröző épület, mely helytörténeti jellegű kiállításnak ad otthont. Udvarán kerül megrendezésre a település hagyományőrző programjainak nagy részének. Ezen alkalmakkor a tájház két kemencéjében tájjellegű finomságok készülnek és az augusztus végi Szilva-nap alkalmával itt mutatjuk be a szilvalekvárfőzés csínját-bínját is.

Noszvajtól északra, a Kánya patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége az eredeti Síkfőkút. A felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ideérkezőket. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy Noszvaj - Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű települése.

 

A weboldal cookie-kat használ a szolgáltatások minőségének javítására. A weboldal további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát
Ok