“Bakancsos” kirándulások

Noszvaj és környéke bővelkedik kirándulóhelyekben a néhány kilométeres erdei sétáktól az egész napos valódi „bakancsos” túráig számos útvonal várja a természet szerelmeseit.

Ajánlott túraútvonalak a környéken:

Síkfőkút – Novaji kunyhó – Várhegy – Attila kút – Síkfőkút 
Síkfőkút – Imány-tető – Kerek domb – Patkó hegy – Síkfőkút 
Síkfőkút, Tórét- Attila-kút-Várkút- Kövesdi-kilátó- Vasbánya-tető- Novaji kunyhó- Síkfőkút 12km, 3 óra Könnyű túra, 1-2 nehezebb emelkedővel. Túracipő ajánlott.

Várkút- Kövesdi-kilátó- Vasbánya-tető, Felsőtárkány – Novaji-kunyhó, Cseres-tető- Síkfőkút 20 km, 5 óra Egész napos szép kirándulás a Déli- Bükkben gyakorlott túrázóknak.

Autós kirándulás Cserépfaluba majd gyalogos túra a kaptárkövekhez, a Hór-völgyébe (érdemes megtekinteni a subalyuki ősemberbarlangot, az oszlai tájházat és az Odorvárat).

Noszvaji látnivalók

Magtár-Értéktár néven, néprajzi és ipar-kultúrtörténeti kiállítás nyílt a Magtár Fogadóban. Több, mint 1500 tételből álló magángyűjtemény tekinthető meg a 18-20. század használati eszközeiből.A De la Motte-kastély a magyar kastélyépítés miniatűr remeke mely ma, mint kastélymúzeum a látogatók rendelkezésére áll. Az épületet nagykiterjedésű angol kert övezi. A parkban sétálva érdemes megcsodálni a déli sarokban lévő télikertet és a hozzá tartozó francia őrség egykori épületét.

A XIX. század elejétől alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket. Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a „Pocem”-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működnek.

A Gazdaház a helyi paraszti építészet jellegzetességeit tükröző épület, mely helytörténeti jellegű kiállításnak ad otthont. Udvarán kerül megrendezésre a település hagyományőrző programjainak nagy részének. Ezen alkalmakkor a tájház két kemencéjében tájjellegű finomságok készülnek és az augusztus végi Szilva-nap alkalmával itt mutatjuk be a szilvalekvárfőzés csínját-bínját is.

Noszvajtól északra, a Kánya patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége az eredeti Síkfőkút. A felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ideérkezőket. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy Noszvaj – Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű települése.


Meseút

Meseterápiás program a családnak, vagy egy mesés kirándulás vidéken?

A MESEÚT egy különleges családi program Noszvajon, melyet meseterápiás gondossággal állítottunk össze, hogy kicsiknek, nagyoknak, időseknek és fiataloknak remek mulatság, kaland, játék legyen az év minden napján!

A 10 gyönyörű, kézzel festett házikóban egy -egy, népmesét, és a meséhez kapcsolódó játékos feladatot, beszélgetés indító kérdést rejtettünk el abban a reményben, hogy tanösvényünk nem csak vidám s tartalmas családi kikapcsolódás, baráti időtöltés, de lehetőséget ad egy belső utazásra is magunk és egymás jobb megismeréséhez. 

A 10 meseházikó egész évben, a hét minden napján végigjárható, bebarangolva a falu legszebb pontjait.

Szedd össze hát a bátorságod, szerezd meg a meseházak kulcsát, a kalandos térképet, tisztítsd meg meselátó szemed, mesehalló füled, s indulj el a mesék útján a varázslények nyomában!                  

Síkfőkút

Noszvajtól északra, a Kánya patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége Síkfőkút. A környék turisztikai- és pihenést szolgáló körülményei az 1930-as években alakultak ki az egri turistaegyesület kezdeményezésére, akik nagy gonddal és buzgalommal alakították ki a Kánya patak valamennyi forrását és környékét.

Síkfőkút és környéke az 1930-as évektől Eger vonzáskörzetének kedvelt kirándulóhelyévé vált. Ebben az időben épült a turistaház is, melyet azóta már többször átépítettek. Ekkor alakították ki a első tó jelenlegi formáját is.