Noszvaj környéki látnivalók

Noszvaj és környéke bővelkedik a látnivalókban.  Egyszerre találja meg a látogató a történelmi emlékeket, az épített és a természeti örökségeket. Kicsik és nagyok egyaránt könnyedén találnak programokat. 

A környék látnivalói akár több napra is kellemes kikapcsolódást nyújtanak. Legyen kiindulópontja kirándulásainak a Panoráma Hotel Noszvaj ***. Tekintse meg szobakínálatunkat, és akár azonnal kényelmesen azonnal  foglalhatja is az Ön által kiválasztott szobát.

Ajánlott túraútvonalak Noszvaj környékén

"Bakancsos" kirándulások

hiking boots ga28918e95 640Noszvaj és környéke bővelkedik kirándulóhelyekben. A néhány kilométeres sétáktól az egész napos valódi “bakancsos” túráig számos útvonal várja a természet szerelmeseit.

HuMap - Offline EU-s térképek

A túrák GPS trackjének megjelenítéséhez ajánljuk az ingyenes “HuMap – Offline EU-s térképek” – alkalmazást, mely a Play áruházból innen letölthető. 

Panoráma Hotel *** Noszvaj – De La Motte kastély – kézműves lekvárok – Barlanglakások – borosgazdák – Imány-tető – hangulatos cukrászda – Református – templom  – Panoráma Hotel *** Noszvaj
Táv: 6 km, könnyű félnapos kikapcsolódás, finom süteményekkel fűszerezve. 

Részletes útvonalleírás PDF-ben. 
 A látnivalók részletesebb ismertetője.
GPS track: Faluséta – Noszvaj 

 Síkfőkút – Imány-tető – Kerek-domb – Patkó-hegy – Síkfőkút
GPS track: Falukerülő

Síkfőkút – Attila-kút – Várkút – Kövesdi-kilátó – Vasbánya – nyereg – Novaji-kunyhó – Síkfőkút
Táv: 7,3km szintemelkedés 300m fel és le. 
A túra jellege: könnyű családi túra, kitűnően jelzett, jól táblázott turistautakon. 

Az útvonal túlnyomó része árnyas, vízvételi lehetőség 2 helyen is van. (Az Attila-kútnál és a Várkútnál.) Több pihenőhelyet is találunk padokkal, a legjobbakat az Attila-kútnál, a Várkúti-turistaház előtt és a Kövesdi kilátónál vannak. Szuszogtató, de rövid kaptató vezet a Várkúthoz, az útvonal többi része kényelmesen végig járható. Gyermekes családoknak is tökéletes választás, biztonságos, széles erdei utak, változatos terep, több pihenőhely, források, kilátóhelyek hangulatos erdők tarkítják a kirándulást. 

Részletes útvonalleírás PDF-ben. 
GPS track: Családi útvonal

Síkfőkút – Várkút – Vár-hegy –  Kövesdi-kilátó – felhagyott Dolomitbánya – Vasbánya – tető  – Novaji-kunyhó – Cseres-tető – Síkfőkút
GPS track: Gyakorlott túrázóknak.
Az útvonal leírása PDF-ben Gyakorlott túrázók kedvence útvonal
Az útvonalon látható érdekességek részletesebb leírása. 

A sárga sávjelzésű turistaút a (Bükkaljai kőút) nyomvonala megegyezik a középkori közlekedéstörténeti úttal. 

A “Via ad Szomolyán” évszázadokon keresztül közlekedtek szekerek, erről a riolittufába helyenként több méter mélyen bevágódott szekérnyomok (“riolit mélyút” tanúskodnak. A “Szomolyai út” vagy “Egri út” Ostoros község és egy elpusztult település, Szőllőske határán vezetett, ma Szomlya, Eger, Ostoros település határokon húzódik. Ezen a területen több pince, bújó, sziklába faragott helyiség található szétszórva, a hajdani virágzó szőlőkultúra, – valamint a riolittufa térszínen kialakult bükkaljai kőkultúra emlékeként.
Részletek a tanösvényről, a Kaptárkő Természeti és Kulturális Egyesület honlapján olvashatók.

A Bükkalja érdekes és jellegzetes látnivalóit összekötő cserépfalui Ördögtorony tanösvény főbb állomásai a névadó, bizarr riolittufa formáció, az Ördögtorony, a Neandervölgyi leletekről elhíresült Suba-lyuk, a Cserépfalu melletti Kis-Amerika barlanglakások, és a hangulatos Berezdaljai pincesor, a Milleneumi Csete György által tervezett kilátóval.
További részletek itt olvashatók.

Autós kirándulás Cserépfaluba majd gyalogos túra a kaptárkövekhez,
a Hór völgyébe (érdemes megtekinteni a subalyuki ősemberbarlangot, az oszlai tájházat és az Ódorvárat).

Panoráma Hotel Noszvaj ***

A sok gyaloglás után jól Önnek is jól esne egy kis lazulás a jakuzzi habjaiban, vagy egy kellemes láb és talpmasszázs?
Nem kell messze mennie, a Panoráma Hotel Noszvaj *** wellness részlege Önt is szeretettel várja. A kellemes pihenés után pedig különleges környezetben, a fenyőfák ölelésében, a Panoráma Étteremben fogyaszthatja el ebédjét, vacsoráját.
Több napra érkezne? Tekintse meg szabad szobakínálatunkat.

Noszvaj - látnivalók

Magtár-Értéktár néven, néprajzi és ipar-kultúrtörténeti kiállítás nyílt a Magtár Fogadóban. Több, mint 1500 tételből álló magángyűjtemény tekinthető meg a 18-20. század használati eszközeiből. A De la Motte-kastély a magyar kastélyépítés miniatűr remeke mely ma, mint kastélymúzeum a látogatók rendelkezésére áll. Az épületet nagykiterjedésű angol kert övezi. A parkban sétálva érdemes megcsodálni a déli sarokban lévő télikertet és a hozzá tartozó francia őrség egykori épületét.

A XIX. század elejétől alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások.
A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket.

Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a

„Pocem”-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működnek.

A Gazdaház a helyi paraszti építészet jellegzetességeit tükröző épület, mely helytörténeti jellegű kiállításnak ad otthont. Udvarán kerül megrendezésre a település hagyományőrző programjainak nagy részének. Ezen alkalmakkor a tájház két kemencéjében tájjellegű finomságok készülnek és az augusztus végi Szilva-nap alkalmával itt mutatjuk be a szilvalekvárfőzés csínját-bínját is.

Noszvajtól északra, a Kánya patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége az eredeti Síkfőkút. A felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ideérkezőket. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy Noszvaj – Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű települése.

noszvaji látnivalók

Síkfőkút

Noszvajtól északra, a Kánya patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége Síkfőkút. A környék turisztikai- és pihenést szolgáló körülményei az 1930-as években alakultak ki az egri turistaegyesület kezdeményezésére, akik nagy gonddal és buzgalommal alakították ki a Kánya patak valamennyi forrását és környékét.

Síkfőkút és környéke az 1930-as évektől Eger vonzáskörzetének kedvelt kirándulóhelyévé vált. Ebben az időben épült a turistaház is, melyet azóta már többször átépítettek. Ekkor alakították ki a első tó jelenlegi formáját is.

Meseút - Noszvaj

Meseút - Noszvaj

Meseterápiás program a családnak, vagy egy mesés kirándulás vidéken?

A MESEÚT egy különleges családi program Noszvajon, melyet meseterápiás gondossággal állítottunk össze, hogy kicsiknek, nagyoknak, időseknek és fiataloknak remek mulatság, kaland, játék legyen az év minden napján!

A 10 gyönyörű, kézzel festett házikóban egy -egy, népmesét, és a meséhez kapcsolódó játékos feladatot, beszélgetés indító kérdést rejtettünk el abban a reményben, hogy tanösvényünk nem csak vidám s tartalmas családi kikapcsolódás, baráti időtöltés, de lehetőséget ad egy belső utazásra is magunk és egymás jobb megismeréséhez.

A 10 meseházikó egész évben, a hét minden napján végigjárható, bebarangolva a falu legszebb pontjait.

Szedd össze hát a bátorságod, szerezd meg a meseházak kulcsát, a kalandos térképet, tisztítsd meg meselátó szemed, mesehalló füled, s indulj el a mesék útján a varázslények nyomában!

További részletek

Panoráma Hotel Noszvaj ***

A sok gyaloglás után jól Önnek is jól esne egy kis lazulás a jakuzzi habjaiban, vagy egy kellemes láb és talpmasszázs? 
Nem kell messze mennie, a Panoráma Hotel Noszvaj *** wellness részlege Önt is szeretettel várja. A kellemes pihenés után pedig különleges környezetben, a fenyőfák ölelésében, a Panoráma Étteremben fogyaszthatja el ebédjét, vacsoráját. 
Több napra érkezne? Tekintse meg szabad szobakínálatunkat.