Túraútvonalak Noszvaj környékén

Részletes útvonalleírás PDF-ben  Gyakorlott túrázók kedvence útvonal
GPS track: Gyakorlott túrázóknak

Humap

HuMap – Offline EU-s térképek applikációt, mely az Play áruházból innen letölthető.

túra Noszvaj

A túra Noszvaj - Síkfőkútról indul

Noszvajtól északra, a Kánya patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége Síkfőkút. A környék turisztikai- és pihenést szolgáló körülményei az 1930-as években alakultak ki az egri turistaegyesület kezdeményezésére, akik nagy gonddal és buzgalommal alakították ki a Kánya patak valamennyi forrását és környékét.

Síkfőkút és környéke az 1930-as évektől Eger vonzáskörzetének kedvelt kirándulóhelyévé vált. Ebben az időben épült a turistaház is, melyet azóta már többször átépítettek. Ekkor alakították ki a első tó jelenlegi formáját is.

Egri turistaegyesület kezdeményezésére, akik nagy gonddal és buzgalommal alakították ki a Kánya-patak valamennyi forrását és környékét majd névvel látták el őket. Ilyen például a Síkfőkút közelében fekvő, Attila-forrás, melynek környékét erdei pihenőhellyé alakították ki.

Attila-kút
varkutituristahaz 24902

Várkutat a régi iratok már a tatárjárás korabeli időkből is megemlítik.
A régészeti ásatások szerint azonban ettől jóval régebben, az időszámításunk előtti 3000-es években már lakott volt a hegytető.
A hegy tetején kora kőkorszaki népcsoport lakott. Ez az ismeretlen népcsoport később nyomtalanul eltűnt és egész sokáig, időszámításunk előtt 900-ig lakatlan volt. A korai vaskorban földsánccal és árokrendszerrel körülvett gerendaházakból álló település volt a Vár-kút környékén.
Az ásatások során a honfoglalás után letelepedett népek nyomait is megtalálták a kutatók. A középkor elején, a tatárjárás előtt, az Eged, Nagy és Kis Tiba hegyek mellett álló Várhegyen már földvár állott. Állítólag az Árpád-kor elején emelt ősi földvár komoly védelmi vonalat jelentett érsekségi központú város számára.

A vár építéses előtt a mai Attila-kút már közismert volt. Ez a forrás a Kánya-patak szülőhelye, amely a hegyekből lefolyva a síkvidéken egyesül a Rima illetve az Eger patakkal, amely a Tiszába ömlik.
A tatárjárás előtt Eger város védelme érdekében egy erősebb földvárat építettek a forrás fölé. A vár romjait, ma is meg lehet találni, mivel az Agria Speciális Mentőszolgálat, lelkes egri önkéntesek segítségével nemrég teljesen megtisztította.A középkorban, Eger ostromakor a törökök szintén nagy pusztítást végeztek, szinte mindent leromboltak. “Az Úr 1552.-ik évében, Egör híres várfalainak védölmözői” azonban megállították őket! A 25-ös úttól leágazó köves utat, amely Várkútra vezet ki, és áthaladva tovább kanyarog a Bükk egyik legvadregényesebb részein, ma is Török útnak nevezik.

A II. világháború idején nagy erdei harcok dúltak a Várhegyen. Mind a mai napig találhatunk kisebb aknaszilánkokat az idősebb fákban.
A turistaház mögötti felsőbb területeken, régi német géppuskafészkeket, bombatölcséreket és rögtönzött lőállásokat még mindig lehet találni…

A kövesdi kilátónál a Bükkalja egyik legszebb panorámája tárul elénk.

Kövesdi - kilátó
Dolomitbánya - Felsőtárkány

A dolomitbányát 1963-ban nyitották meg, majd a 80-as években zárták be.
A bányának köszönhető az Eger – Felsőtárkány kisvasút Vár-hegyi szárnyvonalának kiépítése, majd 1969-ben üzembe helyezése. A kőszállítás 1985-ben szűnt meg.

Novaji-kunyhó, kis menedék ha eleredne az eső. 

Novaji kunyhó
Wellness

A sok gyaloglás után jól Önnek is jól esne egy kis lazulás a jakuzzi habjaiban, vagy egy kellemes láb és talpmasszázs? 
Nem kell messze mennie, a Panoráma Hotel Noszvaj *** wellness részlege Önt is szeretettel várja. A kellemes pihenés után pedig különleges környezetben, a fenyőfák ölelésében, a Panoráma Étteremben fogyaszthatja el ebédjét, vacsoráját. 
Több napra érkezne? Tekintse meg szabad szobakínálatunkat.

Copyright© Panoráma Hotel Noszvaj *** 2022.