Noszvaji látnivalók

A noszvaji látnivalókat egy útvonalra fűztük, amely az itt található GPS trackel könnyedén bejárható: Faluséta 

De la Motte kastély - Noszvaj

De la Motte kastély

A kastély 1774-78 között épült késő barokk (copf) stílusban, minden helyisége más-más témájú freskókkal díszített. Építtetője, Báró Szepessy Sámuel, aki idővel eladni kényszerült eme kastélyt, báró Vécsey Annának. A kastély neve az ő második házasságából származik: férje de la Motte ezredes Mária Terézia udvarából, neki tulajdonítják a kastély belső franciás díszítését és utalásait.
Jelenleg a kastély múzeumként üzemel.
Nyitvatartás: április 11-től, hétfő – vasárnap 10:00 – 16:30 

Kézműves lekvárok

Noszvaj a Bükk hegység és az Alföld találkozásánál található kis település, mely többek között szilvalekvárjáról híres.

A lekvárfőzés története évszázadokra nyúlik vissza Noszvajon.

Az itt termesztett gyümölcsöt és az abból készült termékeket a helybéliek a környező falvakban és az Alföld mezővárosaiban heti vásárokon értékesítették, vagy más árucikkekre cserélték. A gyümölcsöt aszalták vagy lekvárt készítettek belőle.  Másik jellemző terméke a falunak a szilvalekvár, melyet ma is az évszázadok alatt bevált „recept” alapján kimagoznak majd mennyiségtől függően 10-20 órán keresztül főzik. Ezzel a módszerrel évekig eltartható lekvár készül.  A szülők családi házánál bárki betekintést nyerhet a lekvárfőzés rejtelmeibe, kóstolhat és vásárolhat is.

Noszvaji látnivalók

Barlanglakások Noszvajon

A Bükk barlanglakásait elsőként Herman Ottó írta le tudományos igénnyel, az 1900-as évek elején. Barlanglakásoknak 3 része alakult ki az egészen egyszerű 1-2 helyiséges lakásoktól egészen a gazdasági épületeket is magában foglaló rendszerekig. A lakások homlokzatát meszeléssel védték, számos helyen megfigyelhető a fa vagy kő oszlopokkal alátámasztott, cseréppel fedett eresz nyoma.

A barlangi tüzelőberendezések párhuzamosan fejlődtek a fennálló házakban megjelenő típusokkal. Noszvajon a szabadkéményes konyha az általános, később megjelennek a takaréktűzhelyek. Fűtésre, sütésre a kemencét használják, ami fokozatosan kikerül a szobából a külső térbe.
A noszvaji barlanglakások a Bükkalja kőkultúrájának részeként jöttek létre. 
Az emberek megélhetéséhez ezen a vidéken mindig hozzátartozott a kő kitermeléséből, faragásából adódó kereseti lehetőség. A kőzet mindennapi felhasználása a környező falvakban még ma is gyakori.

A vidék, s benne a parasztság kultúrája megőrizte az életforma tereit, egészen a hatvanas évekig. A villany bevezetésén kívül szinte alig történt változás a barlangok területén. Ezután, a hagyományos értékrend felbomlásával, az életforma megváltozásával a lakások elvesztették lakótér funkciójukat. A falusiak 1997 körül főleg gazdasági céllal (terménytárolás, borospince, szerszámos műhely) használták a barlanglakásaikat. A legtöbben különálló házakat építettek, a kedvező körülményeket kihasználva, és megszabadultak föld alatti lakásaiktól. A domb közvetlen környezetében található térséget nevezték az elmúlt évszázadokban Farkaskő-dűlőnek.

A földalatti „építészet” emlékezetét megőrizve a táj új életre keltését és egy alkotóműhely létrehozását kezdeményezték alapításakor, 1997-ben. Kezdetben megtisztították a tájat, mára képzőművészeti, zenei rendezvényeknek és alkotótáboroknak ad otthont. 

Helyi borosgazdák

Borkóstolásra, és bor vásárlásra az útvonal során több helyen is van lehetőség.

Borászatok Noszvaj
Imány tető

Imány - tető, Milleneumi emlékmű

Ha páratlan kilátásban szeretnénk gyönyörködni, érdemes felmeni az Imány tetőre, vagy ahogyan a régebben nevezték Árpád-hegyre. A domboldalon utunk során számos vadvirággal, és védett növényekkel találkozhatunk. A Milleneumi emlékmű 1996-ben épült. Legkönnyebben a Bartók Béla utcából érhetjük el.

Hangulatos cukrászda

Egy tornácos parasztházban, egy autentikus cukrászda egy kis hegyi faluban. Talán ez jellemzi legjobban a cukrászda miliőjét.  A kedvelt magyar süteményeket modern köntösbe öltöztették.  Ezenfelül friss péksüteményekkel,  kávéval is várják a vendégeket. 

217578029 1179887452495059 4017994508621861469 n
Noszvaj8
Református- templom

A falu első templomának megmaradt faragott kövei a bizonyítékai annak, hogy a XIII. sz. első felében már állt egy kisebb méretű, egyhajós, román stílusú, feltehetően torony nélküli építmény. Erre utal az is, hogy a templom körüli régebbi temetőben a bontási munkák során IV. Béla király idejéből (1235-1275) származó pénzérméket találtak. Az 1600-as évek második felében új festett rozettás mennyezettel látták el, mely 40 kazettából állott. 2001-ben Gelsei Sándor munkájának köszönhetően másolatok készültek az eredeti kazettákról, melyek a noszvaji református templomban lettek kiállítva.
Istentiszteletek vasárnaponként 10:30 és 15:00 órakor

Étterem - Panoráma Hotel Noszvaj ***

A sok gyaloglás után jól Önnek is jól esne egy kis lazulás a jakuzzi habjaiban, vagy egy kellemes láb és talpmasszázs? 

Nem kell messze mennie, a Panoráma Hotel Noszvaj *** wellness részlege Önt is szeretettel várja. A kellemes pihenés után pedig különleges környezetben, a fenyőfák ölelésében, a Panoráma Étteremben fogyaszthatja el ebédjét, vacsoráját. 
Több napra érkezne? Tekintse meg szabad szobakínálatunkat.