Ördögtorony és Suba-lyuk barlang

Ördögtorony - Cserépváralja

Ördögtorony

A kaptárkövek olyan sziklaalakzatok, kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba fülkéket és egyéb mélyedéseket faragtak.

A különleges „fülkés” sziklákat a szomolyai lakosok keresztelték el „kaptárkövek”-nek.  Eger könyékén több is található belőlük. Egyes sziklák elnevezése is különleges, hiszen találunk ilyeneket, mint Bábaszék, Nyeges, Királyszéke, Ödögtorony.

Rendkívül nagy vitált vált ki a szikla oldalaiba vájt fülkék eredete, és annak készítésének az oka. Egyes feltételezések szerint méhkaptárok voltak benne, mások kultikus áldozati helyeket nyomait vélték felfedezni. Egy azonban közös bennük: az ég felé törekednek és csúcsosak.

A kaptárkövek környékén még ma is egy különleges hangulat fogadja a látogatót. Lehet nem véletlenül tulajdonítanak ezeknek a helyeknek kultikus jelentősséget? Ezt a Kedves Látogatóra bízzuk.

Suba-lyuk barlang

A barlang neve betyárhoz kapcsolódik, hiszen Fényes Elek 1851-ben írott műve szerint Suba Miska vagy Lukács – vagy akár mindkettő – itt keresett menedéket. Azonban a barlang valódi hírneve 1932-höz kapcsolódik, amikor a Dancza János vezette kutatás egy 25-35 év körüli nő, és egy 3 év körüli gyermek maradványaira bukkant. Ezek voltak az első leletek Magyarországon, melyeket neandervölgyiként azonosítottak. Külön érdekesség, hogy az országban mindössze nyolc helyen találtak rozsomák maradványt, és ezek egyike ez a barlang.

A barlanghoz jól kiépített, korlátokkal biztosított, mégis kellő óvatosságot igénylő lépcsősor vezet. A barlang bejárata meglehetősen nagy, kb. 7-méteres ovális lyuk. Ezen belépve a „nagy termet” találjuk, melynek déli oldalán „ablak” nyílik. A barlang bejáratától kb. 50-méterre tehetünk sétát. Bár a barlang nyitott, mindenképp ajánlott a fejlámpa használata.

Suba-lyuk

Az útvonal az alábbi GPS-trackkel könnyedén bejártható.

Tavaszi etelek 3

A sok gyaloglás után jól Önnek is jól esne egy kis lazulás a jakuzzi habjaiban, vagy egy kellemes láb és talpmasszázs? 
Nem kell messze mennie, a Panoráma Hotel Noszvaj *** wellness részlege Önt is szeretettel várja. A kellemes pihenés után pedig különleges környezetben, a fenyőfák ölelésében, a Panoráma Étteremben fogyaszthatja el ebédjét, vacsoráját. 
Több napra érkezne? Tekintse meg szabad szobakínálatunkat.

A túraútvonal kiinduló pontjának megközelítése

Autóval

Az autóval vagy kerékpárral érkezők a Bükkzsércet Cserépfaluval összekötő műútról térjenek át a kék kerékpárút jelzésre, ahol hamarosan meg is találják a látogatóközpont parkolóját.

Busszal

Noszvaj faluközpontból Bükkzsérc felé induló buszjáratról a Hór-völgyi útelágazásnál kell leszállni, ahonnan jól látható a látogatóközpont.